weronika420

Informatyka 3M

Login Form

IDEALNY PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK

SKŁADNIKI:

  • mleko - ok. 3/4 szklanki
  • masło - 5 łyżek, roztpione i ostudzone
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 2-3 łyżki
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • drożdże instant - 2 łyżeczki
  • olej - do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku rozpuść masło, ostudź je.
  2. Do misy miksera wlej masło, dodaj mleko, jajko, mąkę, cukier, sól, esencję waniliową, spirytus i drożdże (instant).
  3. Wszystkie składniki wyrób hakiem (lub ręcznie) na gładkie, elastymasłoczne, niezbyt twarde ciasto.
  4. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą  odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  5. Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
  6. Ciasto podziel na ok. 15 kawałków. Każdy uformuj w kształt kulki.
  7. Każdą kulkę ciasta połóż na osobnym kawałku papieru do pieczenia (patrz zdjęcie w tekście obok), całość przykryj lekko folią lub ściereczką, pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. W rondelku wolno podgrzej olej do smażenia (do temp. ok 180 oC).
  9. Kolejno wkładaj po kilka pączków i smaż, z dwóch stron, aż będą brązowo- złote (po ok. 3 minut z każdej strony).
  10. Odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  11. Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.