SKŁADNIKI:
- mleko - ok. 3/4 szklanki
- masło - 5 łyżek, roztpione i ostudzone
- jajko - 1 szt
- cukier - 2-3 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- drożdże instant - 2 łyżeczki
- olej - do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- W rondelku rozpuść masło, ostudź je.
- Do misy miksera wlej masło, dodaj mleko, jajko, mąkę, cukier, sól, esencję waniliową, spirytus i drożdże (instant).
- Wszystkie składniki wyrób hakiem (lub ręcznie) na gładkie, elastymasłoczne, niezbyt twarde ciasto.
- Misę z ciastem przykryj folią spożywczą odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
- Ciasto podziel na ok. 15 kawałków. Każdy uformuj w kształt kulki.
- Każdą kulkę ciasta połóż na osobnym kawałku papieru do pieczenia (patrz zdjęcie w tekście obok), całość przykryj lekko folią lub ściereczką, pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W rondelku wolno podgrzej olej do smażenia (do temp. ok 180 oC).
- Kolejno wkładaj po kilka pączków i smaż, z dwóch stron, aż będą brązowo- złote (po ok. 3 minut z każdej strony).
- Odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
- Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.
-
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL