SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- cukier - ok. 4 łyżki, najlepiej duże kryształy
- jajko - 1 szt
- śliwki - ok 10 dojrzałych sztuk
- cynamon - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie podziel na prostokąty wielkości mniej więcej tabliczki czekolady. Ułóż je na blaszce, zawiń do środka brzeg każdego ciastka (ok. 0,5-1 cm). Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie (!) plasterki. Owoce układaj na środku każdego ciastka tak, by kawałki nachodziły na siebie jak wachlarz.
- Brzeg każdego ciastka obsyp grubym cukrem.
- Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż ciastka będą złoto-brązowe, ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL