weronika420

Informatyka 3M

Login Form

ŁATWE JESIENNE CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • cukier - ok. 4 łyżki, najlepiej duże kryształy
  • jajko - 1 szt
  • śliwki - ok 10 dojrzałych sztuk
  • cynamon - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Ciasto francuskie podziel na prostokąty wielkości mniej więcej tabliczki czekolady. Ułóż je na blaszce, zawiń do środka brzeg każdego ciastka (ok. 0,5-1 cm). Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  3. Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie (!) plasterki. Owoce układaj na środku każdego ciastka tak, by kawałki  nachodziły na siebie jak wachlarz.
  4. Brzeg każdego ciastka obsyp grubym cukrem.
  5. Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż ciastka będą złoto-brązowe, ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź.