KOKOSOWE CIASTECZKA “DACHÓWKI” Z PALNYM MASŁEM
SKŁADNIKI:
- masło - 45 g
- "grube" wiórki kokosowe - 120 g (mogą byc pół na pół ze zwykłymi wiórkami)
- cukier - 120 g
- mąka pszenna - 35 g
- białko - 2 szt (z dwóch jajek)
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - duża szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Masło włóż do rondelka i podgrzewaj, aż zacznie się pienić.
- Podgrzewaj masło, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci. Odstaw na 5 minut.
- Po tym czasie przelej masło przez sitko wyłożone gazą/ręcznikiem papierowym-ciemny osad z masła ma na niej pozostać. Powinieneś mieć 25 g “czystego” palonego masła.
- Do miski wsyp wiórki kokosowe, cukier, mąkę, sól, olej, białka.
- Wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pomiędzy ciasteczkami zostawiaj ok. 5 cm odstępy)- ładny, płaski kształt ciasteczkom możesz nadać formując je lekko zwilżonymi placami.
- Ciasteczka piecz ok. 16-18 minut w temp. 180 oC.
- Przed zdjęciem z blachy odczekaj kilka minut, aby ciasteczka lekko ostygły.