weronika420

Informatyka 3M

Login Form

KOKOSOWE CIASTECZKA “DACHÓWKI” Z PALNYM MASŁEM

SKŁADNIKI:

  • masło - 45 g
  • "grube" wiórki kokosowe - 120 g (mogą byc pół na pół ze zwykłymi wiórkami)
  • cukier - 120 g
  • mąka pszenna - 35 g
  • białko - 2 szt (z dwóch jajek)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • sól - duża szczypta

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło włóż do rondelka i podgrzewaj, aż zacznie się pienić.
  2. Podgrzewaj masło, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci. Odstaw na 5 minut.
  3. Po tym czasie przelej masło przez sitko wyłożone gazą/ręcznikiem papierowym-ciemny osad z masła ma na niej pozostać. Powinieneś mieć 25 g “czystego” palonego masła.
  4. Do miski wsyp wiórki kokosowe, cukier, mąkę, sól, olej, białka.
  5. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pomiędzy ciasteczkami zostawiaj ok. 5 cm odstępy)- ładny, płaski kształt ciasteczkom możesz nadać formując je lekko zwilżonymi placami.
  7. Ciasteczka piecz ok. 16-18 minut w temp. 180 oC.
  8. Przed zdjęciem z blachy odczekaj kilka minut, aby ciasteczka lekko ostygły.