SKŁADNIKI:
- mąka pszenna - 130 g
- mielone migdały - 75 g
- cukier puder - 50 g
- masło - 100 g, w temp. pokojowej
- jajko - 1 szt (rozmiar
- sól - 1/4 łyżeczki
- dżem malinowy - ok. 4 łyżki
- cukier puder - ok. 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki ciasta: mąkę, mielone migdały, cukier, masło, sól i jajko krótko (!) zmiksuj (najwygodniej zrobić to w malakserze), aż powstanie ciasto. Przełóż je na lekko omączony blat i uformuj na kształt dysku. Zawiń w folię spożywczą i na pół godziny schowaj do zamrażalnika- to ważne- ciasto ma dużo masła, więc jeśli będzie ciepłe, trudno się będzie z nim pracować.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok.2 mm, wykrawaj niego ciasteczka o pełnym kształcie i taką samą ilość ciasteczek “z dziurką”. Po ostudzeniu posmaruj te pierwsze warstwą czerwonego dżemu (wystarczy “kleks” na środku) i przykryj drugim ciastkiem, wcześniej obsypanym cukrem pudrem.
- Ciasteczka piecz w temp. 200 oC, przez ok. 8 minut, aż się lekko zarumienią na brzegach.
- I już, “ciasteczka z Linz” są gotowe!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL