weronika420

Informatyka 3M

Login Form

LINZER COOKIES – MAŚLANE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 130 g
  • mielone migdały - 75 g
  • cukier puder - 50 g
  • masło - 100 g, w temp. pokojowej
  • jajko - 1 szt (rozmiar
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • dżem malinowy - ok. 4 łyżki
  • cukier puder - ok. 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki ciasta: mąkę, mielone migdały, cukier, masło, sól i jajko krótko (!) zmiksuj (najwygodniej zrobić to w malakserze), aż powstanie ciasto. Przełóż je na lekko omączony blat i uformuj na kształt dysku. Zawiń w folię spożywczą i na pół godziny schowaj do zamrażalnika- to ważne- ciasto ma dużo masła, więc jeśli będzie ciepłe, trudno się będzie z nim pracować.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok.2 mm, wykrawaj  niego ciasteczka o pełnym kształcie i taką samą ilość ciasteczek “z dziurką”. Po ostudzeniu posmaruj te pierwsze warstwą czerwonego dżemu (wystarczy “kleks” na środku) i przykryj drugim ciastkiem, wcześniej obsypanym cukrem pudrem.
  3. Ciasteczka piecz w temp. 200 oC, przez ok. 8 minut, aż się lekko zarumienią na brzegach.
  4. I już, “ciasteczka z Linz” są gotowe!