weronika420

Informatyka 3M

Login Form

Przepisy

ŁATWE JESIENNE CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • cukier - ok. 4 łyżki, najlepiej duże kryształy
  • jajko - 1 szt
  • śliwki - ok 10 dojrzałych sztuk
  • cynamon - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Ciasto francuskie podziel na prostokąty wielkości mniej więcej tabliczki czekolady. Ułóż je na blaszce, zawiń do środka brzeg każdego ciastka (ok. 0,5-1 cm). Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  3. Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie (!) plasterki. Owoce układaj na środku każdego ciastka tak, by kawałki  nachodziły na siebie jak wachlarz.
  4. Brzeg każdego ciastka obsyp grubym cukrem.
  5. Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż ciastka będą złoto-brązowe, ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź.

KREM BUDYNIOWY

SKŁADNIKI:

  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 375 ml
  • cukier - 4 łyżki
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • masło - 130 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Podałam proporcje do zastosowania w przypadku budyniu na 0,5 litra mleka, do którego zgodnie z informacją na opakowania dodać należy 2 łyżki cukru.
  2. Budyń przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu, dodaj jednak mniej mleka (375 ml) i o 2 łyżki więcej cukru. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowywaniem kremu, aby budyń zupełnie ostygł. Pozostaw go w temperaturze pokojowej.
  3. W misce ucieraj masło również w temperaturze pokojowej z esencją waniliową. Ma być kremowe i lekkie.
  4. Gdy masło jest już ubite, stale miksując dodawaj po łyżce budyniu. Każdą kolejną porcję budyniu dodawaj dopiero, gdy poprzednia jest już dokładnie zmiksowana na gładką masę. W razie konieczności dodaj więcej cukru (na tym etapie- pudru), do smaku.
  5. Gotowym kremem napełnij np. spód tarty. Uwaga, po schłodzeniu krem stanie się sztywniejszy.

KOKOSOWE CIASTECZKA “DACHÓWKI” Z PALNYM MASŁEM

SKŁADNIKI:

  • masło - 45 g
  • "grube" wiórki kokosowe - 120 g (mogą byc pół na pół ze zwykłymi wiórkami)
  • cukier - 120 g
  • mąka pszenna - 35 g
  • białko - 2 szt (z dwóch jajek)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • sól - duża szczypta

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło włóż do rondelka i podgrzewaj, aż zacznie się pienić.
  2. Podgrzewaj masło, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci. Odstaw na 5 minut.
  3. Po tym czasie przelej masło przez sitko wyłożone gazą/ręcznikiem papierowym-ciemny osad z masła ma na niej pozostać. Powinieneś mieć 25 g “czystego” palonego masła.
  4. Do miski wsyp wiórki kokosowe, cukier, mąkę, sól, olej, białka.
  5. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pomiędzy ciasteczkami zostawiaj ok. 5 cm odstępy)- ładny, płaski kształt ciasteczkom możesz nadać formując je lekko zwilżonymi placami.
  7. Ciasteczka piecz ok. 16-18 minut w temp. 180 oC.
  8. Przed zdjęciem z blachy odczekaj kilka minut, aby ciasteczka lekko ostygły.

         

LINZER COOKIES – MAŚLANE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - 130 g
  • mielone migdały - 75 g
  • cukier puder - 50 g
  • masło - 100 g, w temp. pokojowej
  • jajko - 1 szt (rozmiar
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • dżem malinowy - ok. 4 łyżki
  • cukier puder - ok. 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki ciasta: mąkę, mielone migdały, cukier, masło, sól i jajko krótko (!) zmiksuj (najwygodniej zrobić to w malakserze), aż powstanie ciasto. Przełóż je na lekko omączony blat i uformuj na kształt dysku. Zawiń w folię spożywczą i na pół godziny schowaj do zamrażalnika- to ważne- ciasto ma dużo masła, więc jeśli będzie ciepłe, trudno się będzie z nim pracować.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok.2 mm, wykrawaj  niego ciasteczka o pełnym kształcie i taką samą ilość ciasteczek “z dziurką”. Po ostudzeniu posmaruj te pierwsze warstwą czerwonego dżemu (wystarczy “kleks” na środku) i przykryj drugim ciastkiem, wcześniej obsypanym cukrem pudrem.
  3. Ciasteczka piecz w temp. 200 oC, przez ok. 8 minut, aż się lekko zarumienią na brzegach.
  4. I już, “ciasteczka z Linz” są gotowe!

IDEALNY PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK

SKŁADNIKI:

  • mleko - ok. 3/4 szklanki
  • masło - 5 łyżek, roztpione i ostudzone
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 2-3 łyżki
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • drożdże instant - 2 łyżeczki
  • olej - do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku rozpuść masło, ostudź je.
  2. Do misy miksera wlej masło, dodaj mleko, jajko, mąkę, cukier, sól, esencję waniliową, spirytus i drożdże (instant).
  3. Wszystkie składniki wyrób hakiem (lub ręcznie) na gładkie, elastymasłoczne, niezbyt twarde ciasto.
  4. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą  odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  5. Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
  6. Ciasto podziel na ok. 15 kawałków. Każdy uformuj w kształt kulki.
  7. Każdą kulkę ciasta połóż na osobnym kawałku papieru do pieczenia (patrz zdjęcie w tekście obok), całość przykryj lekko folią lub ściereczką, pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. W rondelku wolno podgrzej olej do smażenia (do temp. ok 180 oC).
  9. Kolejno wkładaj po kilka pączków i smaż, z dwóch stron, aż będą brązowo- złote (po ok. 3 minut z każdej strony).
  10. Odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  11. Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.