Przepisy
ŁATWE JESIENNE CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- cukier - ok. 4 łyżki, najlepiej duże kryształy
- jajko - 1 szt
- śliwki - ok 10 dojrzałych sztuk
- cynamon - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie podziel na prostokąty wielkości mniej więcej tabliczki czekolady. Ułóż je na blaszce, zawiń do środka brzeg każdego ciastka (ok. 0,5-1 cm). Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie (!) plasterki. Owoce układaj na środku każdego ciastka tak, by kawałki nachodziły na siebie jak wachlarz.
- Brzeg każdego ciastka obsyp grubym cukrem.
- Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż ciastka będą złoto-brązowe, ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź.
KREM BUDYNIOWY
SKŁADNIKI:
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- mleko - 375 ml
- cukier - 4 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- masło - 130 g
PRZYGOTOWANIE:
- Podałam proporcje do zastosowania w przypadku budyniu na 0,5 litra mleka, do którego zgodnie z informacją na opakowania dodać należy 2 łyżki cukru.
- Budyń przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu, dodaj jednak mniej mleka (375 ml) i o 2 łyżki więcej cukru. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowywaniem kremu, aby budyń zupełnie ostygł. Pozostaw go w temperaturze pokojowej.
- W misce ucieraj masło również w temperaturze pokojowej z esencją waniliową. Ma być kremowe i lekkie.
- Gdy masło jest już ubite, stale miksując dodawaj po łyżce budyniu. Każdą kolejną porcję budyniu dodawaj dopiero, gdy poprzednia jest już dokładnie zmiksowana na gładką masę. W razie konieczności dodaj więcej cukru (na tym etapie- pudru), do smaku.
- Gotowym kremem napełnij np. spód tarty. Uwaga, po schłodzeniu krem stanie się sztywniejszy.
KOKOSOWE CIASTECZKA “DACHÓWKI” Z PALNYM MASŁEM
SKŁADNIKI:
- masło - 45 g
- "grube" wiórki kokosowe - 120 g (mogą byc pół na pół ze zwykłymi wiórkami)
- cukier - 120 g
- mąka pszenna - 35 g
- białko - 2 szt (z dwóch jajek)
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - duża szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Masło włóż do rondelka i podgrzewaj, aż zacznie się pienić.
- Podgrzewaj masło, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci. Odstaw na 5 minut.
- Po tym czasie przelej masło przez sitko wyłożone gazą/ręcznikiem papierowym-ciemny osad z masła ma na niej pozostać. Powinieneś mieć 25 g “czystego” palonego masła.
- Do miski wsyp wiórki kokosowe, cukier, mąkę, sól, olej, białka.
- Wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pomiędzy ciasteczkami zostawiaj ok. 5 cm odstępy)- ładny, płaski kształt ciasteczkom możesz nadać formując je lekko zwilżonymi placami.
- Ciasteczka piecz ok. 16-18 minut w temp. 180 oC.
- Przed zdjęciem z blachy odczekaj kilka minut, aby ciasteczka lekko ostygły.
LINZER COOKIES – MAŚLANE CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z DŻEMEM
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna - 130 g
- mielone migdały - 75 g
- cukier puder - 50 g
- masło - 100 g, w temp. pokojowej
- jajko - 1 szt (rozmiar
- sól - 1/4 łyżeczki
- dżem malinowy - ok. 4 łyżki
- cukier puder - ok. 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki ciasta: mąkę, mielone migdały, cukier, masło, sól i jajko krótko (!) zmiksuj (najwygodniej zrobić to w malakserze), aż powstanie ciasto. Przełóż je na lekko omączony blat i uformuj na kształt dysku. Zawiń w folię spożywczą i na pół godziny schowaj do zamrażalnika- to ważne- ciasto ma dużo masła, więc jeśli będzie ciepłe, trudno się będzie z nim pracować.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok.2 mm, wykrawaj niego ciasteczka o pełnym kształcie i taką samą ilość ciasteczek “z dziurką”. Po ostudzeniu posmaruj te pierwsze warstwą czerwonego dżemu (wystarczy “kleks” na środku) i przykryj drugim ciastkiem, wcześniej obsypanym cukrem pudrem.
- Ciasteczka piecz w temp. 200 oC, przez ok. 8 minut, aż się lekko zarumienią na brzegach.
- I już, “ciasteczka z Linz” są gotowe!
IDEALNY PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK
SKŁADNIKI:
- mleko - ok. 3/4 szklanki
- masło - 5 łyżek, roztpione i ostudzone
- jajko - 1 szt
- cukier - 2-3 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- drożdże instant - 2 łyżeczki
- olej - do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- W rondelku rozpuść masło, ostudź je.
- Do misy miksera wlej masło, dodaj mleko, jajko, mąkę, cukier, sól, esencję waniliową, spirytus i drożdże (instant).
- Wszystkie składniki wyrób hakiem (lub ręcznie) na gładkie, elastymasłoczne, niezbyt twarde ciasto.
- Misę z ciastem przykryj folią spożywczą odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
- Ciasto podziel na ok. 15 kawałków. Każdy uformuj w kształt kulki.
- Każdą kulkę ciasta połóż na osobnym kawałku papieru do pieczenia (patrz zdjęcie w tekście obok), całość przykryj lekko folią lub ściereczką, pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W rondelku wolno podgrzej olej do smażenia (do temp. ok 180 oC).
- Kolejno wkładaj po kilka pączków i smaż, z dwóch stron, aż będą brązowo- złote (po ok. 3 minut z każdej strony).
- Odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
- Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.